Bowling Sporunu Tanıyalım

Bowling Sporunu Tanıyalım
07.09.2017

Bowling basit anlamda dizilmiş 10 adet kukayı (pin) bir topla devirmeye çalışmak olarak görülse de bugün 90 dan fazla ülkede 100 milyondan fazla oyuncu ile hem keyifle oynanabilen hem de yarışma sporu olarak son derece ciddi bir çalışma gerektiren bir strateji ve koordinasyon sporudur.

İngiliz antropolog, Sir Flinder Petrie'nin 1930'da Mısır'da yaptığı araştırmalarda bir çocuk mezarında bowling benzeri bir oyuna ait malzemeler bulması bu oyunun M.Ö. 5200 yıllarına uzanan bir geçmişi olduğunu, en az 5000 yıllık bir oyun olduğunu ispatlamıştır. Eski Polonezyalıların oynadıkları "Ula Maika" adlı oyun da 60 feet mesafeden kukaların devrilmesine dayananbir oyun olarak bowling oyununun geçmişinde yer almakta. 60 feet mesafesi günümüzde hala geçerliliğini korumaktadır.

Alman tarihçi William Pehle M.S. 300'lü yıllarda bu oyunun Almanya'daki izlerine değinmektedir. 3. ve 4. yüzyıllarda bu oyun pek çok kilisede günahlardan arınmanın bir simgesi olarak kullanılıyordu. Tapınanlar "kegel" adındaki 9 ahşap kukayı devirerek günahlarından ne kadar kurtulduklarını gösteriyorlardı. Bu tesi başarı ile geçenler tamamen günahlarından arınmış sayılıyordu. (Protestanlığın kurucusu Martin Luther tüm kukaları devirmesiyle anılıyor).

1917 yılında kurulan Women's International Congress ile kadınlar da kendi karşılaşmalarını düzenlemeye başladılra. Bu organizasyon daha sonra Women's National Bowling Association olarak değiştirildi. 1971 yılında bu organizasyon Women's International Bowling Congress (WIBC) olarak tekrar değişti.

1958'de Professional Bowlers Association'un (PBA), 1960 yılında Professional Women's Bowling Association'un kurulması ile erkek ve kadınlarda profesyonel düzeyde üst düzey spor karşılaşmaları organize edilmeye başlandı.

Günümüzde her geçen gün daha da ilerleyen teknolojiler, otomatik skorlama makinaları ile gelişen bowling sporu tüm dünyada 100 milyondan fazla oyuncusu ile bir Olimpiyat Sporu olma yolunda ilerliyor.

Bowling Nasıl Skorlanır?

Bowlingde her oyuncuya toplam 10 kez sıra gelir ve oyuncu iki atış yaparak 10 adet lobutu devirmeye çalışır. Her atışta elde edilen puanların toplamı bir sonrakine eklenir. Oyuncu iki atış sonrasında tüm lobutları devirememiş ise sadece devirdiği lobut sayısı kadar puan alır. Tüm lobutların ilk atışta devrilmesi (X) ile gösterilir ve buna “Strike” denir. Strike yapan oyuncu ikinci kez atış yapmaz ve sıra tekrar gelene kadar hanesine puan yazılmaz. Strike’dan sonraki iki atışının toplam sonucuna 10 puan eklenir ve önceki puanla toplanarak boş bırakılan haneye yazılır. Oyuncu ikinci atışının sonunda tüm lobutları devirmiş ise (/) işareti ile gösterilir ve buna ‘Spare’ denir ve sıra tekrar kendine gelene kadar hanesine puan yazılmaz. Spare’den sonraki ilk atışında alınan puana 10 eklenerek önceki puanı ile toplanıp boş bırakılan haneye yazılır. 10. frame’de strike yapan oyuncu iki, spare yapan oyuncu bir ekstra atış hakkı kazanır.