Altın Eldivenler

Altın Eldivenler
21.05.2010

Futbolda yıldız oyuncu denildiğinde genelde on numara mevkii oyuncuları ya da golcüler gelir akıllara. Ancak öyle yıldız kaleciler vardır ki futbol dünyasında onları unutmak mümkün değildir.

 

Uluslararası maçlarda tam 1142 dakika gol yememeyi başaran ve dünyanın en uzun süre gol yemeyen kalecisi olarak Guiness Rekorlar Kitabı'na giren Dino Zoff. Futbol oyununun gerçekte bir show olduğunu yaptığı ilginç kurtarışlarıyla anlatan Kolombiyalı Higuita, Manchester United'ın sarışın çocuğu Danimarkalı Peter Schmeichel, Galatasaray'ın ve Brezilya'nın efsanesi Claudio Taffarel takımlarının en önemli yıldızlarıydılar yeşil sahalarda.

 

Türk futbol tarihinin de gelmiş geçmiş en iyi kalecilerinden biri olan ve 1112 dakika (12 maç) süre ile gol yemeyen bir kaleci olan Trabzonspor'lu Şenol Güneş de bu altın eldivenler arasında önemli bir yerdedir.

 

Mahmut Odabaşı Rekoru Kırabilir

Lotto Şirketler Futbol Ligi'nde de çok iyi kaleciler izledik yıllardır. Penaltı kurtaran, harika kurtarışlar yapan, tek başına takımlarını zafere taşıyan kaleciler. Son oynadığı üç maçta da penaltılar kurtararak takımının şampiyonluğunda önemli rol oynayan ve iki defa "En Değerli Kaleci" seçilen Anadolu Sigorta file bekçisi Engin Öztürk Şirketler Futbol Ligi tarihine damgasını vuran isimlerden bir tanesi.  

 

Bu sene de tam 242 dakikadır gol yemeyen bir isim ön plana çıkıyor; Oynadığı son maçta penaltıyı kurtararak 2000. golün kaderini değiştiren ve Şirketler Futbol Ligi B Grubu'nda Sandoz takımının başarısında önemli bir yer sahibi olan file bekçisi "Mahmut Odabaşı". Geçen yıl oynadıkları Anadolu Sigorta maçının 58. dakikasında yediği golden sonra kalesini gole kapayan ve bu yıl da çıktığı dört karşılaşmada gol yemeyen yıldız kaleci Şirketler Futbol Ligi tarihinde rekora doğru koşuyor. 2006 yılında ECA takımı kalecisi Erhan Bayraktar 248 dakika, 2007 yılında Lafarge Türkiye kalecisi Ali Koçak 251 dakika gol yemeyerek bu alanda önde olan isimler oldular. Mahmut Odabaşı bu hafta oynanacak olan Sandoz – Arçelik maçında 10 dakika gol yemediği takdirde bu rekoru eline geçirmiş olacak.

 

Ayrıca 239 dakikada oyunda kalarak sadece 1 gol yiyen Garanti Bankası'ndan Hakan Nalbant, 240 dakika mücadele eden ve yine kalesinde 1 gol gören Türkiye Finans'tan Fahri Bahadır başarılı isimler arsında yer alıyor. Yine tüm müsabakalarda oynayıp maç başına bir gol ortalamasının altında oynayan diğer isimler Turkcell'den Alper Kencebay ve Allianz'dan Erman Oktay. Arçelik'ten Levent Tunç ise üç maçta kalesinde bir gol gördü.

 

Tüm file bekçilerine başarılar diliyoruz.