Kurallar

Bu kurallar Beyoğlu 37. Noterliği tarafından 25.05.2005 tarihinde 15767 sayılı belge ile onaylanmıştır. İzinsiz olarak kopyalanması yasaktır. İzinsiz kullananlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.

Sistem
1. Şirketler Futbol Ligi’ne katılan takımlar kura sonucu belirlenen dört grupta tek maçlı lig usulü mücadele edecektir. Kura çekilişinde takımların son 5 yılda elde ettikleri puan tablosuna göre seri başı sistemi uygulanacaktır. Grup maçları sonunda gruplarında ilk dört sırayı alan takımlar 2. tura yükselecektir. Bu turdan itibaren tek maçlı eliminasyon sistemi uygulanacaktır. Katılımcı sayısının değişmesi halinde sistem değişiklik gösterebilir.
2. Grup maçlarında iki ya da daha fazla takımın puan eşitliği halinde sırasıyla şu kriterlere bakılır;
a) Eş puanlı takımların birbirleriyle oynadıkları müsabakalardan bir puan tablosu oluşturulur. Tabloda önce puana, sonra averaja, gerekirse attığı gol fazlasına bakılır.
b) Eşitlik devam ediyorsa aynı sırayla genel averaja bakılır.
c) Eşitlik genel averajla da çözülmezse hükmen mağlubiyeti olmayan takım üst sırada yer alır.
d) Eşitlik yine bozulmazsa grup müsabakalarında görülen sarı ve kırmızı kartlara bakılır (sarı kart bir, kırmızı kart üç ceza puanı olmak üzere en düşük ceza puanına sahip olan takım üst sırada yer alır).
e) Eşitlik halen devam ediyorsa ilgili takımlar arasında kura çekilişi yapılacaktır.
3. Eleme turlarında beraberlikle sonuçlanan müsabakalarda 10’ar dakikadan 2 devrelik uzatma süresi uygulanır. Uzatmalarda eşitlik bozulmazsa penaltı atışlarına geçilecektir.
4. İki hükmen mağlubiyet alan takım turnuvadan ihraç edilir. Daha önce oynadığı maçlar aynen tescil edilir. Kalan maçları ise 3-0 mağlup ilan edilir (hükmen).

Oyunun Süresi
5. Maçlar 30 dakikalık iki devre halinde oynanacaktır. Devre arası 5 dakikadır.

Oyuncuların Sayısı ve Nitelikleri
6. Takım kadroları ve maç kadroları en fazla 22 oyuncudan oluşur. Tüm müsabakalar 11 kişilik takımlar halinde oynanacaktır. Kadrodaki oyuncuların işe giriş tarihlerinin 23 Eylül 2022 ve öncesi olması gerekmektedir.
7. Şirketler Futbol Ligi'nde sadece 18 yaşını tamamlamış erkek oyuncular yer alabilir.
8. Takımlar Şirketler Futbol Ligi’ne başladıktan sonra kadrolarına oyuncu ekleyemez ve/veya herhangi bir oyuncuyu başka bir oyuncuyla değiştiremez. İstisnai olarak eleme turlarına yükselen takımlar 2. tur öncesinde 2 oyuncu ekleyebilir veya değiştirebilirler (takım kadrosu 22’yi aşmamak kaydıyla). Bildirilen yeni oyuncuların işe giriş tarihinin 23 Eylül 2022 ve öncesi olması gerekmektedir.

9. Şirketler Futbol Ligi başladıktan sonra herhangi bir oyuncu işten ayrılır ise resmi işten çıkış tarihinden itibaren oynatılamaz. Takım kadrosunda bulunan bir oyuncunun lig sırasında işten ayrılması halinde bu durum SporMax’e bildirilmelidir. İşten resmi çıkış belgesini ibraz etmek suretiyle işten ayrılan oyuncu yerine kurallara uygun yeni bir oyuncu bildirilebilir. Bildirilen yeni oyuncunun işe giriş tarihinin 23 Eylül 2022 ve öncesi olması gerekmektedir.
10. Takım kaptanları her maç öncesinde SporMax tarafından verilecek Esame Listesi'ni doldurarak imzalayacaktır. Esame Listesi'nin hatalı doldurulmasından takımlar sorumludur.
11. Resmi Takım Listesi'nde yer alan tüm oyuncular nitelik bakımından Şirketler Futbol Ligi kural ve statülerine uygun olmalıdır. Uygun olmayan oyuncu oynatan takım hükmen mağlup ilan edilir.
12. Hükmen mağlubiyet gerektiren her türlü durumda ilgili takıma hükmen mağlubiyete ek olarak ihraç dahil her türlü ceza verilebilir.

Profesyonel ve Amatör Oyuncu Kuralı
13. Takımlar A Milli ve A2 Milli takımlarında oynamış çalışanlarını oynatamazlar.
14. Profesyonel liglerde yer almış çalışanlarını son sözleşme bitiş tarihinden itibaren 3 yıl süreyle oynatamazlar.
15. Bölgesel Amatör Lig'de yer almış çalışanlarını son vize tarihinden itibaren 2 yıl süreyle oynatamazlar.
16. Bölgesel Amatör Lig dışında diğer amatör liglerde yer almış çalışanlarından dilediği sayıda oyuncuyu kadrolarında bulundurabilirler. Bu oyunculardan son vize tarihinden 1 yıl geçmemiş olanlar aktif olarak kabul edilir. Takımlar aktif amatör çalışanlardan en fazla 5 tanesini sahada aynı anda oynatabilirler.
17. Herhangi bir oyuncunun statüsünde değişiklik olması halinde takımlar bildirim yapmakla yükümlüdür. 
18. Profesyonel ve Amatör oyunculara ilişkin kurallarla ilgili her türlü sorumluluk takımlara aittir.

Oyuncu Değişikliği
19. Takımların bir maçta 5 oyuncu değiştirme hakkı vardır. Oyuncu değişiklikleri oyunu kesintiye uğratmamak adına devre arasında yapılacak değişiklikler hariç müsabaka esnasında en fazla 3 defada yapılabilir. Oyuna girecek oyuncu "Orta Kulübe"ye gelerek değişiklik kartını teslim eder. Oyunun durduğu anda dördüncü hakem kontrolünde değişiklik yapılır. 

Oyuncuların Giysi ve Gereçleri
20. Takımlar kendi yaptıracakları numaralı formalarla mücadele etmek zorundadır (1-99). Oyuncular turnuva boyunca aynı numaralı formayı giymelidir.
21. Müsabakalarda forma renklerinin benzer olması halinde kura ile belirlenen takım SporMax’in sağlayacağı numaralı yeleklerle oynar (iki farklı renk forma yaptırılması tavsiye olunur).
22. Formalarda 12 cm. yüksekliğinde ön numara bulundurmak zorunludur (göğüs hizasında).
23. Takımların her maç için iki farklı renk tozluk bulundurması zorunludur.
24. Müsabakalarda tüm oyuncular tekmelik takmak zorundadır (kaleci dahil).
25. Maç oynanırken ısınmak isteyen yedek oyuncular mutlaka yelek veya eşofman üstü giymeli ve kendileri için belirlenen bölgede ısınmalıdır. Aynı anda bir takımdan en fazla 5 (beş) oyuncu ısınabilir.
26. Oyuncular plastik tabanlı suni çim kramponu veya halı saha ayakkabısı ile mücadele edecektir. Metal tabanlı krampon giyilmesine ise müsaade edilmeyecektir.
27. Yaralanmalara neden olabilecek saat, yüzük, kolye, bileklik ve gözlük dahil tüm takılar yasaktır (profesyonel sporcu gözlüğü hariç).
28. Müsabakalar SporMax tarafından sağlanan toplarla oynanacaktır.

Kaptanlar 
29.
Takımların tek yetkilisi kaptandır. Dolayısıyla kaptanlar Şirketler Futbol Ligi kurallarını iyi bilmelidir. Kaptanlar, saha içi ve saha dışında hakemlere ve görevlilere yardımcı olmalıdır.

Teknik Kadro
30.
Şirketler Futbol Ligi’nde teknik kadrolar üç kişiden oluşur. Teknik kadroda yer alan kişilerin şirket çalışanı olma zorunluluğu yoktur.
31. Teknik kadroda yer alan kişiler önceden yazılı olarak bildirmek ve ilgili evraklarını tamamlamak koşuluyla bir kez değiştirilebilir. Müsabaka günü değişiklik kesinlikle kabul edilmeyecektir.
32. Teknik kadroda yer alan kişiler soyunma odası, koridor, oyun alanı gibi teknik alanlarda takımla birlikte bulunabilirler. Bu kişiler dışında teknik alanlarda tanımlı olmayan kişilerin bulunması yasaktır. Tanımsız kişilerin belirtilen teknik alanlarda bulunması nedeniyle takımlar çeşitli cezalar alabilir.
33. Teknik kadroda yer alan kişiler sorumlu davranışlar içinde bulunmalıdırlar. Bu kişilerin centilmenliğe aykırı davranışları halinde kendileri ve / veya takımları çeşitli cezalar alabilir.
34. Teknik kadroda yer alan ve kırmızı kart gören kişiler en az 1 müsabakadan men edilir.

Hakemler
35. Her maç oyun kurallarını uygulamada tam yetkili olarak atanmış hakemler tarafından yönetilir. Hakemlerin oyun ile ilgili kararları nihaidir. Hiç bir koşulda kural hatası veya hakem hatası vs. gerekçelerle müsabaka tekrarı yapılmaz.

İtirazlar
36.
Takımlar müsabakalarla ilgili her türlü itirazlarını müsabaka günü maç raporuna ekletmelidir. Müsabaka günü maç raporuna işlenmeyen itirazlar dikkate alınmaz.

Cezai Durumlar
37.
Şirketler Futbol Ligi boyunca saha içi ve saha dışında centilmenliğe aykırı tutum ve davranışlar cezalandırılacaktır.
38. Sosyal medya veya diğer iletişim kanalları aracılığıyla centilmenlik dışı söylemlerde bulunduğu tespit edilen kişiler çeşitli cezalar alabilir.
39. Takımlar seyircilerinden sorumludur. SporMax seyircilerinin centilmenliğe aykırı tutum ve davranışları nedeniyle takımlara ihraç dahil her türlü cezayı verebilir.
40. Kırmızı kart gören oyuncular ve toplamda 3 (üç) maçta sarı kart gören oyuncular bir sonraki maçta oynayamaz. Hakem ve gözlemci raporları doğrultusunda kırmızı kart cezaları artırılabilir.
41. Cezalarla ilgili hiç bir koşulda erteleme yapılmaz.
42. Lig tamamlanamayan kırmızı kart ve disiplin cezaları, bir sonraki Şirketler Halı Saha Ligi veya Şirketler Futbol Ligi sezonlarına aktarılır. Sarı kart cezaları ise silinecektir. 

Diğer
43.
Özel olarak belirtilen kurallar dışında ofsayt dahil tüm futbol oyun kuralları geçerlidir.
44. Oyuncular lig süresince resmi kimliklerini yanlarında bulundurmak zorundadır. Maçlar öncesi gerekli görüldüğü takdirde kimlik kontrolü yapılacaktır.
45. Takımlar maç saatinden otuz dakika önce tesiste hazır bulunmalıdır. Hakem müsabakayı başlatmak için sahaya çıktığında 9 (dokuz) oyuncu ile sahada yer almayan takım hükmen mağlup ilan edilir (3-0).
46. Takımlar müsabakaya çıkarken pankart taşımak istemeleri halinde önceden onay almak zorundadır.
47. Şirketler Futbol Ligi ile ilgili her türlü konuda karar yetkisi SporMax’e aittir.
48. SporMax’in Şirketler Futbol Ligi ile ilgili her türlü değişikliği yapma hakkı saklıdır.
49. Şirketler Futbol Ligi’ne katılan tüm takımlar kuralları ve detayları okuyup kabul etmiş sayılır.

08.03.2019